Barri de Sant Antoni,gotasdeletras,Jordiakmefotos,Libros,Literatura

Abisme Mistral es presenta al barri de Sant Antoni: Literatura i memòria.

La primera presentació pública del llibre Abisme Mistral, en el marc del centre LGTBI de Barcelona, el passat dia 25 de novembre ha estat una ocasió magnífica de barrejar literatura, companyonia i activisme. Va presentar l’acte el director del centre Andreu Agustín que va fer referència a la implicació del centre com a eina activa per a les entitats del barri i en particular, en aquest cas, afegint-se al treball de memòria històrica que el centre desenvolupa. En Lluís Jordà, historiador i especialista en patrimoni, va aprofundir en les idees expressades en el pròleg del llibre, en el qual augura un viatge curiós a l’abisme i ens parlà del triangle de Mistral com a illa separada de dos grans rius: el Paral·lel i la Gran Via. Plantejà la descripció de l’autor en el pas de la infància a l’adolescència i el moment polític plasmat en el cas de Puig Antich. Per a ell la importància del llibre són les persones i creu que aporta un aprofundiment que va més enllà del mer retrat fotogràfic. Una guia feta per un viatger crític i a voltes irònic.

 

La Mar Trallero Cordero, membre del grup de memòria històrica de Sant Antoni i especialista en literatura de la dona a l’exili, destacà el fet de com podem extreure informació sobre la vida, els costums i el treball en barri. Un barri humil, obrer dels finals de postguerra. El llibre presenta molts temes i hi queda reflectida una gastronomia obrera de plats i sabors descrits i feia esment del fet que la presentació sigui el 25 de novembre, dia contra la violència antimasclista. Considera que el llibre és una visió molt masculina, partint de l’experiència de l’autor i del seu entorn d’amics tots nois. Sí que hi trobem dones en diferents facetes: veïnes, amigues, familiars… i creu que se’n fa un tractament sense floritures i fent un retrat molt real de la divisió patriarcal dels rols, de l’amor i posa de manifest què passa quan una dona s’empodera. Es fa esment de la gentrificació en el barri de Sant Antoni actualment i al valor literari del llibre. Hi ha un exercici de metaliteratura, parla del mateix procés d’escriptura i dóna fe del procés acurat d’escriptura. Molt pensat i elaborat.

PODEU VISUALITZAR L’ACTE AMB SUBTÍTOLS QUE REFERENCIEN ELS TEMES TRACTATS

 

Els paisatges físics del llibre i els frescos humans que el componen posen al lector davant vides conegudes, suposades o intuïdes. L’exercici literari fet pel seu autor, el nostre redactor Jordi Rodríguez Artés, acaba fent-nos partícips del que es viu i del que es parla quan diferents personatges del llibre es retroben en escenaris com el bar de l’Arnau. Cadascun, amb les seves històries particulars, va teixint unes dècades finides i obre el debat de què va ser, llavors, la cultura, l’educació, el masclisme imperant, les dones menystingudes com a norma i en paral·lel com creix el grup de xavals del banc de pedra del davant del colmado dels Bonastre: el parvulari Forestier, les horribles escoles de l’època, els cromos com a info multimèdia, les suposicions sobre una sexualitat reprimida. Hi ha salts més contemporanis en la narració, alguns parlen de la fi dels personatges retratats, d’altres no i els recents lectors demanen segona part. per l’autor ha estat una jornada memorable: «Molt emocionat de veure que ens hem aplegat gent de molts moments vitals, familiars, de treball i companyes de treball d’activisme al nostre barri. Realment me’n vaig amb una feliç i certa pressió per a una segona part». Agraïment per als nostres editors, Tak Muras y Mariona Grané, dels OusFerrats.com pel seu suport de tots aquests anys i al Santi i la Salvi editors de Tintamotora.

También puede gustarte...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.