gotasdeletras,letrasocéanas,Literatura

Fragments sota la pluja de Porto Pim. Les almas o Alminhas i una derrota espanyola.

Tot llegint aquest petit tresor literari d’Antonio Tabucchi: «La dona de Porto Pim». La seva lectura ens sobta i ens remulla en les illes Açores. Paisatges, temps canviants, cada una de les illes diferent de l’altra. Però sobretot, la gent, els seus costums, les seves llegendes, algunes creences. Vaig arribar a Tabucchi a través de Enrique Vila-Matas qui en fa referència literària en «El Mal de Montano» i ara ens explica com i perquè, en escriure, va usar els seus coneixements atractius sobre Açores i això ho fa, ben bé quinze anys més tard en el seu recent llibre «Montevideo».

Les almas o alminhas: ànimes o animetes.

Una creu damunt d’una fita de pedra amb una rajola blanca i blava al mig que representa Sant Miquel. El 2 de novembre les ànimes es presenten, perquè Sant Miquel les pesca del purgatori amb una corda. Cal una corda per cada ànima. São Miguel està farcida de creus, i per tant d’ànimes que es passegen pels esculls, els penya-segat o les platges de lava on s’enrabia el mar. Al vespre, cap al tard, o ben d’hora al matí, si es para bé l’orella, se’n poden sentir les veus.Són laments confusos, lletanies i xiuxiuejos que per poc que se sigui escèptic o s’estigui distret no costa gaire de prendre per la remor del mar o els xiscles dels voltors. Moltes són ànimes de nàufrags.

Una derrota espanyola

Aquí es van estavellar les primeres naus dels exploradors portuguesos, els vaixells pirates de Sir Walter Raleigh i de l’Earl de Cumberland, la flota espanyola de don Pedro de Valdez que veni a annexionar les Açores a la corona filipina. En realitat els espanyols van aconseguir desembarcar i el seu naufragi es va consumar a Terceira, el 1581, a la batalla de la Salga. Els açorencs van esperar l’exèrcit espanyol al cim d’una collada i els van deixar caure al damunt ramats de toros enfurits, que els van escombrar. Entre els combatents hi havia Cervantes i Lope, que va recordar la salvatge batalla en una quarteta.

También puede gustarte...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.